Renato Doicaru, co-fondator Restart Energy: “Contractele PPA contribuie enorm la stabilizarea bugetului pentru consumatorii finali de energie”
Contractele de tip PPA vor aduce un grad ridicat de predictibilitate și stabilitate în ceea ce privește costul cu energia electrică în bugetul consumatorului, reducând considerabil riscul asociat cu fluctuațiile de preț, consideră Renato Doicaru, board member și co-fondator al companiei Restart Energy. Acesta susține că acest tip de contractare va contribui în mod direct la creșterea gradului de utilizare a energiei din surse regenerabile. Renato Doicaru va vorbi despre avantajele PPA-uilor și experiența companiei în acest domeniu în cardul evenimentului Romanian Green PPA, care va avea loc pe 9 octombrie la București.
Primul pas pentru adoptarea PPA-urilor este informarea și educarea pieței. Pe termen mediu și lung producătorii, furnizorii și consumatorii de energie regenerabilă trebuie să învețe să evalueze riscurile acestor contracte pe termen lung, să le gestioneze și să încerce să rețină o parte din valoarea adusă de acestea, astfel încât toate părțile interesate să se folosească de beneficiile pe care le aduc. “Probabil pe măsură ce aceste contracte vor fi considerate de tot mai mulți actori din piața de energie, vom vedea și o aliniere a cadrului legal astfel încât acest tip de contracte să poată fi încheiate cu ceva mai multă ușurință. Pentru mine este clar că cea mai mare parte a valorii trebuie să se regăsească în cele din urmă la producătorii de energie regenerabilă și consumatorii de energie, tocmai de aceea cred că aceste PPA-uri trebuie să fie încheiate cât mai mult posibil direct între producători și consumatori, astfel încât aceștia să beneficieze cel mai mult de pe urma acestor contracte” spune Doicaru.
Avantajele încheierii unui PPA virtual pentru consumatorul final
În prezent nu este posibilă încheierea unui contract direct cu un producător de energie regenerabilă off-site (situația în care consumatorul nu este racordat direct la barele centralei de producere a energiei), deci rămâne în prezent doar posibilitatea unui PPA virtual ca și contract direct cu producătorul. Contractarea printr-un PPA virtual asigură o economie considerabilă pentru consumator pentru că prețurile din aceste contracte sunt de regulă sub cele din contractele clasice de furnizare în această perioadă. “Aceste contracte nu sunt greu de gestionat de către un consumator pe durata de viață și contribuie enorm la stabilizarea bugetului pentru consumatorii finali. PPA-urile virtuale aduc un grad ridicat de predictibilitate și stabilitate în ceea ce privește costul cu energia electrică în bugetul consumatorului, reducând considerabil riscul asociat cu fluctuațiile de preț. În plus, consumatorul contribuie astfel în mod direct la creșterea gradului de utilizare a energiei din surse regenerabile” este de părere co-fondatorul Restart Energy.
Provocări în negocierea unui PPA
Probabil că cel mai dificil și important pas de parcurs în procesul semnării este cel al stabilirii formei concrete a unui PPA, respectiv negocierea conținutului unui astfel de contract. Având în vedere că necesită un timp îndelungat de negociere, acestea necesită o atenție deosebită astfel încât atât vânzătorul cât și cumpărătorul să fie confortabili cu acele riscuri pe parcursul derulării contractului. “Ideal este ca părțile unui astfel de contract să fie foarte bine informate și să cunoască aspectele importante pentru ei în cadrul unui astfel de contract, pentru a putea asigura cât mai bine riscurile care cântăresc cel mai mult în situația lor. Fiecare parte trebuie să își cunoască bine toleranța la risc și să negocieze ca atare în acest sens. Totuși, în majoritatea cazurilor în opinia mea trebuie să existe compromisuri de ambele părți, altfel aceste contracte nu vor putea fi încheiate cu ușurință, sau chiar deloc” a mai precizat Renato Doicaru.
În țările occidentale există consultanți specializați în negocieri de PPA-uri și care pot simplifica procesul pentru părți. Aceștia ajută producătorii să identifice consumatorii potriviți și invers, să navigheze în aspecte juridice și financiare complexe și să asigure condiții echitabile. Această expertiză economisește timp și resurse pentru ambele părți, crește probabilitatea unor acorduri PPA de succes și maximizează beneficiile tranzacționării de energie regenerabilă. Potrivit reprezentantului Restart Energy, creșterea numărului de contracte de tip PPA trebuie sprijinită prin asigurarea unui cardu legal care să încurajeze acest tip de strategie pe termen lung, care va asigura stabilitate și predictibilitate în piețele de energie locale.
Renato Doicaru va fi speaker în primul panel al Romanian Green PPA, primul eveniment dedicat tranzacționării energiei pe termen lung, alături de reprezentanți ai Ministerului Energiei, ANRE și alte companii care au implementat cu succes contracte de tip PPA în alte regiuni. Scopul evenimentului este de a crea un spațiu de întâlnire între producători, furnizori și traderi de energie și consumatorii finali care au fost afectați în ultimii ani de volatilitatea prețurilor la energie.